‘Grashoek voor Oekraïne’ update

Op dit moment zijn er 36 vluchtelingen ondergebracht bij gastgezinnen in Grashoek. Wij verwachten binnenkort nog één gezin en dan zijn alle plekken voorlopig bezet. Het huisvesten is redelijk soepel verlopen. We hebben hiervoor prima samengewerkt met de gemeente Peel en Maas, die ervoor heeft gezorgd dat de mensen die wij niet meer konden plaatsen toch een goede opvangplek in de buurt hebben gekregen.

De ‘dagopvang’ is vorige week maandag 21 maart gestart, met een zeer succesvolle kledingmarkt. Dagelijks kan men terecht bij de ontmoetingsplek in De Brem, tussen 13.30 uur en 16.30 uur. Vrijwilligers zorgen dat de mensen daar opgevangen en ondersteund worden. Onze gasten maken nog niet zo veel gebruik van de dagopvang. Wij gaan de komende tijd bekijken wij of en hoe we hier eventueel iets in kunnen/moeten veranderen.

Meedoen in de gemeenschap

Inmiddels zijn er diverse zaken opgestart om de Oekraïners het leven hier wat makkelijker te maken. De mensen zijn geregistreerd door de gemeente en het eerste leefgeld is verstrekt. Er is een informatiebijeenkomst geweest bij Neessen (aardbei- en aspergeplanten) over werken. Hiervoor wordt door ons de komende tijd ook van alles opgepakt, omdat er duidelijk vraag naar is. Daarnaast vindt er overleg plaats over hoe onderwijs aangeboden en georganiseerd kan worden. Wij gaan ook activiteiten organiseren speciaal voor de vluchtelingen en er zijn ook al Grashoekse verenigingen die onze gasten hebben uitgenodigd voor hun activiteiten. Allemaal hele mooie initiatieven die bijdragen aan een goede integratie, voor zover dat mogelijk is op dit moment.

Financiële steun

De opvang van deze mensen is niet gratis en vanaf het begin heeft de gemeente ons hierin ondersteund en gevrijwaard. Het is echter ook heel mooi om te zien wat Grashoek zélf allemaal bij elkaar brengt. De kinderen van basisschool de Horizon hebben ruim €4000 bij elkaar gelopen met hun sponsorloop, helemaal super! Fanfare en drumband Semper Avanti heeft €1781 verdiend met hun potgrondactie, ook grandioos! En de ‘kei tof’-stenenverkoop leverde €450 euro op, ook deze dames verdienen een dik compliment.

Allemaal hele mooie acties die laten zien hoe Grashoek deze actie steunt, heel erg bedankt hiervoor! En vergeet niet hiervan te genieten; want wij samen doen iets unieks, waar iedere Grashoeker heel erg trots op mag zijn!

Gepubliceerd door dorpscommissielaevegrashook

‘Laeve Grashook’ is de dorpscommissie van Grashoek. We zetten ons op een proactieve manier samen met het dorp in voor de leefbaarheid van Grashoek.

%d bloggers liken dit: