Eerste Oekraïense vluchtelingen in Grashoek ondergebracht

Vanochtend om 6.00 uur stonden bij de Ankerplaats vier vrijwilligers klaar om de eerste vluchtelingen uit Oekraïne op te vangen. Iets later op de ochtend zijn de moeder en vier kinderen aangekomen in Grashoek. Na een kort ontbijt is de groep naar hun tijdelijke opvangadres gebracht.

Deze vluchtelingen uit Oekraïne zijn de eerste van in totaal ongeveer 40 personen die gehuisvest gaan worden in Grashoek. Het resultaat van de actie ‘Grashoek voor Oekraïne’, die vorig weekend werd opgestart. Op dit moment heeft de actiegroep, die is voortgekomen vanuit dorpscommissie Laeve Grashook, nog vooral veel vragen over hoe het één en ander verder geregeld gaat worden. Zo staan er nog vragen open bij de landelijke huisvestingorganisatie van VluchtelingenWerk en bij de gemeente Peel en Maas.

Huisvesting en vervoer

De actiegroep heeft zelf ook contacten in Polen. Samen met die contacten wordt nu gekeken hoe we de overige huisvestingsplaatsen in kunnen vullen. Ook wordt er nog gezocht naar een oplossing voor het eventuele vervoer. De kosten voor vervoer van vluchtelingen naar hier zijn aanzienlijk. De organisatie hoopt deze kosten bij elkaar te krijgen door donaties.

Wil je de actie ‘Grashoek voor Oekraïne’ financieel ondersteunen? Dan kun je een donatie overmaken naar IBAN NL27RABO0324083262 t.n.v. BWIG, onder vermelding van “Grashoek voor Oekraïne”. Dankjewel voor de hulp!

Ontmoetingsplek in de Ankerplaats

Het plan van de actiegroep is om buiten het organiseren van kleinschalige ‘thuisopvang’ ook een dagbesteding/ontmoetingsplek te creëren in gemeenschapshuis de Ankerplaats. Dit zodat de vluchtelingen in contact kunnen blijven met elkaar, en daar eventueel steun uit kunnen halen. Daarnaast geeft het misschien ook wat afleiding.

Er hebben zich inmiddels zo’n 25 vrijwilligers gemeld die bereid zijn om mee te helpen met de realisatie en (dag)opvang van de gasten. Er zijn ook al tolken beschikbaar, om ervoor te zorgen dat de vluchtelingen goed hun verhaal kunnen overbrengen en geholpen kunnen worden met essentiële zaken.

Gepubliceerd door dorpscommissielaevegrashook

‘Laeve Grashook’ is de dorpscommissie van Grashoek. We zetten ons op een proactieve manier samen met het dorp in voor de leefbaarheid van Grashoek.

%d bloggers liken dit: